Na kafi sami sa sobom



Kada ste poslednji put sami seli u neki kafić, častili sebe kafom i jednostavno uživali u vremenu koje ste proveli sami sa sobom?

Da li spadate u one ljude kojima je neprijatno da sami sednu u kafić i popiju kafu, odnosno u onu grupu ljudi koja će osobu koja sama sedi u kafiću svrstati u čudaka. Njoj sigurno fali nešto čim nema sa kim da popije kafu. 

Sa ovakvim negativnim komentarima i opaskama veoma često se susrećemo ukoliko živimo u malom mestu, gde nas svi poznaju i gde je atrakcija kada vidite da neko sedi sam u kafiću. Ako pri tom još i uživa u vremenu koje provodi  sam sa sobom taj je "ćaknut" sto posto. 

Međutim, u velikom gradu sasvim je normalno videti ljude koji sami sede u kafiću, piju kafu, nešto rade na laptopu ili su zadubljeni u čitanje knjige.  

Što smo stariji sve više biramo prijatelje koji nas okružuju i sa kojima provodimo svoje vreme. Kvalitet nam je ispred kvantiteta. Najvažnije je da sami sebi budemo najbolji prijatelji i da umemo kvalitetno da provedemo vreme sami sa sobom. Skroz je okej otkazati kafenisanje sa nekim sa kim vam se ne provodi vreme i ko vam jednostavno ne prija, i umesto toga uživati u svom društvu.

Ono što ja volim da radim kada sam sama u kafiću jeste da posmatram ljude. Neki žure na posao ili fakultet, devojke u pretrpanim torbama ne mogu da nadju mobilni telefon koji im zvoni, baka juri unuče u pokušaju da stignu na vreme u zabavište, deka se vraća iz prodavnice sa svežim hlebom i dnevnim novinama, fino obučen dečko telefonira, zaljubljeni par kao da ne primećuje nikog oko sebe...

I tu ste vi,sedite pored prozora u nekom kafiću i shvatate da život nikada nije bio lepši. 


Ako se posle čitanja ovog mog posta ipak odlučiti da izvedete sebe na kafu, prvo što bih vam savetovala jeste da ne obraćate pažnju na druge ljude. Šta vas briga kako vas gledaju ili šta u tom trenutku misle o vama. Njihovo mišljenje je samo njihovo mišljenje i ništa više. Dakle, sedite u omiljeni kafić, naručite omiljenu kafu i uživajte. 

 

P.S. kada sam u nekoj gužvi i moram da obavim hiljadu stvari, ja često napravim pauzu tako što sednem u neki kafić, naručim omiljenu kafu i to vreme iskoristim da vidim šta sam do sada uspela da obavim, napravim plan za ostatak dana i tako izbegnem da jurim po gradu kao muva bez glave!


Smatram da je veoma bitno da čovek svakodnevno jedan deo dana posveti isključivo sebi. Zastanite, jednostavno stavite pauzu na sve što se dešava oko vas i budite prisutni na trenutak. Sagledajte svoje misli i svoja osećanja i ne osuđujte sebe, potrudite se da budete objektivni.  

Kada naučite da volite i prihvatate sebe, tek onda možete da volite druge ljude.

Do sledećeg čitanja, uživajte maksimalno u svakom danu! 💛

Comments

Popular Posts