Fokusiranost




Pažnja i fokusiranost funkcionišu isto kao i bilo koji mišić u našem telu. Ako se loše koristi oslabiće, ako se svakodnevno vežba ojačaće. 

Živimo u digitalnom svetu, sve oko nas se dešava sa tolikom brzinom da nekada ne stignemo da trepnemo a stvari su se već promenile. Zato je danas, više nego ikada, važno da naučimo kako da  izoštrimo svoj fokus i zadržimo svoju pažnju ako želimo da budemo uspešni. 

Ovaj bučni, brzi svet preti da nas proguta, da postanemo izolovani, rastrojeni i preplavljeni. Samim tim pažnja i fokusiranost su izgubljene veštine. I to može da bude veliki problem, s obzirom da se ove veštine nalaze u osnovi zadovoljstva, produktivnosti, dobrih međuljudskih odnosa. Dakle, radi se i o profesionalnom i o ličnom životu.  

Da li postajete nervozni kada neko vreme ne proverite mobilni telefon? Da li vas muče misli da će se nešto zanimljivo desiti baš u trenutku kada vi isključite internet na svom telefonu?

 


Što nam je sposobnost da se fokusiramo narušenija , to smo manje uspešni, bilo da se radi o učenju ili o komunikaciji sa drugim ljudima.

Najbolje učimo kada nam je pažnja fokusirana. Dok se fokusiramo na predmet učenja, mozak spaja te informacije sa prethodnim znanjem i pravi nove nervne spojeve.

Bez fokusiranja na ono što učimo ne možemo to da zapamtimo na trajnijoj osnovi. A takva vrsta pamćenja je ključna za uspešno polaganje ispita.

Dakle, kada učite maksimalno se fokusirajte na predmet učenja, i pokušajte da to što trenutno učite povežete sa nečim što već znate, sa nečim što ste ranije naučili. 

Da bismo zadržali fokus jako je važno da umemo da se borimo sa distrakcijama, svim onim stvarima iz spoljašnjeg sveta koje nam odvraćaju pažnju. Te distrakcije mogu biti čulne i emocionalne. 

Zamislite da sedite u nekom kafiću i radite seminarski na laptopu. U tom trenutku vam štiže mail i vi odlučujete da ga ne pročitate dokle god ne završite sa radom na prvom pasusu seminarskog. Taj mail predstavlja čulnu dikstrakciju. Međutim, vi ste odlučili da zanemarite tu distrakciju i ostali ste fokusirani na svoj seminarski. Bravo za vas!

E sad zamislite da u taj isti kafić udje neki vaš prijatelj i pozove vas po imenu. Biće vam gotovo nemoguće da zanemarite poznati glas koji vas pominje. I to je emocionalna distrakcija. Podižete glavu, javljate se prijatelju, on vam se pridružuje i nakon nekoliko minuta vaš rad na seminarskom se pretvara u kafenisanje sa prijateljem. 

Na vam je da odredite svoje prioritete i da nađete najbolji način da se izborite sa ovim distrakcijama.



Multitasking je nešto što takođe utiče na naš fokus i na našu sposobnost da stvari obavljamo efikasno i kvalitetno. Umesto da delimo pažnju, mi je zapravo brzo menjamo. Radimo bezbroj stvari istovremeno, ni ja jednu nismo fokusirani, misli nam neprestano lutaju...

Ja često uhvatim sebe kako jednom rukom jedem, drugom rukom odgovaram na poruke, gledam nešto na laptopu... Rezultat svega toga je da izmastim telefon, sendvič prožderem bez uživanja, zaboravim šta sam htela da odogovorim na poruku, a da ne spominjem činjenicu da nemam pojma šta sam gledala na laptopu.

Mnogi veruju da su produktivniji kada rade više stvari istovremeno, a to zapravo nije tačno. To nas samo drži pod većim stresom, nesvesni smo stvari koje se dešavaju oko nas i nismo u stanju da komuniciramo efikasno.



Fokusiranost - jedna od ključnih životnih sposobnosti. Sposobnost koja nam omogućava da se uspešno nosimo sa turbulencijama našeg unutrašnjeg života, međuljudskih veza i drugih izazova koje život donosi.

Ovaj post je idealan način da proverite svoju fokusiranost. Ukoliko znate odgovor na pitanje koje ću vam postaviti onda ste pažljivo čitali i maksimalno ste bili fokusirani na ono što čitate.

Koje dve vrste distrakcija postoje?

Ukoliko ne znate odgovor na pitanje znači da su vam misli lutale dok ste čitali i da niste bili fokusirani. Ništa strašno, pažnja i fokus su nešto što može da se vežba.
 
Ako ste uspeli da pročitate tekst do kraje i da na njega maksimalno usredsredite svoju pažnju, onda vaš fokus i nije tako loš. 😉

Ima još dosta stvari o kojima želim da pišem, a vezane su za strategije učenja, obnovu pažnje i misli koje nam lutaju, ali da post ne bi bio preopširan, u nekom od narednih posvetiću se svemu tome malo detaljnije. 

Do sledećeg čitanja, stay focused. 💜





Comments

Popular Posts