Decembar - završni račun i novi početak!

izvor: weheartit


Ceo život maštam da se preselim u toplije krajeve. Međutim, shvatila sam da bih se teško mogla odreći smene godišnjih doba. Ima nešto magično u tome, kao da nam priroda poručuje da se ne bojimo promena i da su one nešto što je neophodno ne samo drveću nego i svakom ljudskom biću. 

Što sam starija vreme mi nekako brže prolazi. Ovaj decembar se samo odnekud pojavio, bez ikakvog upozorenja i najave. Nije mi ostavio vremena da se pripremim za njega i za sve ono što nosi sa sobom (hladno vreme, rokovi, praznična euforija, pakovanje poklona, pravljenje kolača...).

Razmišljam kako mi je izgledao prethodni decembar, da li sam osećala isti ovaj strah pomešan sa izvesnom dozom optimizma zbog novog početka, prazne i neispisane stranice koja čeka da je popunim?! Slažem uspomene jednu po jednu, brišem prašinu vremena sa njih i mogu samo da konstatujem da je svaki decembar priča za sebe. Zato i ovom decembru dopuštam da bude ono što jeste, mada bi nam svima dobro došlo malo magije. 

Šta vam prvo padne na pamet kad vam neko kaže "decembar"?

Ledeni vazduh ispunjen je sladunjavim mirisom cimeta i meša se sa dimom iz odžaka. Vazduh koji kroz dežmper i košulju prodire do kostiju i tera nas da se smanjimo za broj. Pod nogama škripi prvi sneg i topi se čim ga dotakne moja čizma. U kući je toplo. Vatrica pucketa, puši se voćni čaj i mirišu tradicionalni novogodišnji keksići. Promrzle noge zavlačim pod topli jorgan. Porodica je na okupu...

izvor: weheartit




Kao studentu ekonomije prva asocijacija na decembar mi je završni račun. Profesionalna deformacija. Mesec svođenja računa, podvlačenja crte, novih početaka i nekih starih snova. Krajnje vreme da zakočimo, povučemo ručnu i pogledamo u retrovizor. Da precrtamo sve ono što smo uspeli da postignemo i da vidimo šta je sa onim što nismo ostvarili u prethodnoj godini. Vredi li te stvari prenositi u narednu godinu ili jednostavno zaboraviti na njih? Možda se sa razlogom nisu ostvarile. 

Vision board

Nešto u ovom decembarskom vazduhu kao da nas tera da okrećemo nove listove, preispitujemo se, pravimo planove, maštamo, precrtavamo, bojimo... 

Negde sredinom godine počela sam aktivno da zapisujem u svoj dnevnik sve ono što mi se dešava. Pre par dana čitam taj dnevnik i shvatim koliko toga sam prošla za ovih godinu dana. Bilo je svega, ali kada se povuče crta, saldo je pozitivan. Daleko od toga da tapkam u mestu, kao što ponekad imam utisak.  



izvor: weheartit

Decembar je mesec kada treba da postavimo nove ciljeve. Ono što je zapisano ima veće izglede da se ostvari. Olovku u ruke, i pustite maštu da odradi svoje. 
Svoje ciljeve i želje za 2020. godinu sam formulisala u vidu vision board-a. Lepo sam se zabavila seckajući i lepeći sličice i maštajući o predstojećoj godini. 

 Darivanje - način da delić sebe poklonimo onima koje volimo

izvor: weheartit

Decembar je mesec darivanja, vreme da se okrenemo ljudima koje volimo i koji nas vole. Vreme da se okrenemo ljudima kojima smo zaista potrebni. Nikad se čovek ne oseća toliko usamljen kao u ovom periodu.
Poklon je najlepši način da se nekome zahvalimo, kažemo izvini, izrazimo svoja osećanja. Darivanje je svojevrsna umetnost. U svakom čoveku čuči istinska potreba da usreći ljude koje voli. Meni nekako veće zadovoljstvo pričinjava da poklanjam nego da dobijam poklone.
Nije stvar samo u tome da kupimo nekome poklon, da potrošimo što veću količinu novca nadajući se da će na taj način druga strana shvatiti koliko nam znači. Stvar je u tome da to uradimo od srca. Emociju ne može da odglumimo, ona se oseća, lebdi u vazduhu. Naša istinska namera je jedino što je važno, a ne količina novca koju smo potrošili.

Jedna kineska poslovica kaže da je važnije kako je poklon upakovan, nego vrednost, jer poklon nije obaveza već znak ljubavi i pažnje.

izvor: weheartit
 

 Najveći i najdragoceniji poklon koji nekome možete da poklonite je vaše vreme. 💕

 Šta je to što ja vama želim u godini koja sledi?

izvor: weheartit
 
Neka vam ova nova godina bude ispunjena mirom. Prihvatite ono što ne možete da promenite, borite se za ono što vašem životu daje smisao. 
Okružite se ljudima koje volite i koji vole vas. Ljubav leči.
Recite ne svemu onome i svima onima koji vam crpe energiju.
Na neke stvari stavite tačku.
Neke precrtajte. Udarite jedan veliki iks preko njih.
Posle nekih stvari stavite tri tačke...
Birajte sa kime pijete kafu i vodite ljubav.
Budite nežni prema sebi. Volite sebe. Sve dobro kreće od ljubavi prema sebi.
Čuvajte se. Praznih obećanja i praznih ljudi.
Verujte.
Najlepše stvari dešavaju se iznenada i sponatno. Ne mora baš sve da bude isplanirano.
Volite život.
Negujte plemenitost.Dobri ljudi ovom svetu daju smisao.
Pružite ruku. Oprostite. Zagrlite. Utešite. 
Čitajte. Svašta. Što više.
Pišite. 
Plešite.
Podetinjite.
Pravite kolače.
Pevajte.
Pohvalite.
Popijte koju čašicu više.
Oslobodite se mišljenja drugih ljudi.
Slušajte samo svoje srce.
Ljubite samo one koje volite.
Što više.
Što češće. 💕


izvor: weheartit

Budite hrabri. Prirodno je osećati strah ali je još prirodnije kretati se napred uprkos njemu, jer sve ono što je vredno ne dolazi tako lako.
Želim vam puno iskrenih zagrljala. Onih zagrljala od kojih pucaju kosti i topi se sva hladnoća. Onih zagrljaja zbog kojih znate da će sve doći na svoje mesto. Uvek dođe!

"Da ne tražim potvrdu svoje vrednosti u nekom drugom.
Da mi je novac i dalje samo papir kojim kupim ono što u momentu želim. Da ne slažem. Da ne štedim.
Da se malo manje mrštim i da nestanu ove dve male bore.
Da budem srećna."


izvor: weheartit

Budite hrabri i kad je ljubav u pitanju. Dajte, ne tražeći ništa za uzvrat.

"Nikad nećemo moći sa sigurnošću ustanoviti u kojoj meri su naši odnosi prema drugim ljudima posledica naših osećanja, ljubavi, mržnje, dobrote ili zlobe, a u kojoj su meri predodređeni odnosom snaga između pojedinaca. Stvarna dobrota čoveka može se pokazati u svoj svojoj čistoti i slobodi samo u odnosu prema nekome ko ne poseduje nikakvu moć."

izvor: weheartit

Šta je nova godina za mene isplanirala stvarno ne znam. A da budem iskrena i ne zanima me. Sve ono što želim od nove godine uzeću sama. Trudiću se. Boriti. Biću hrabra.


Čuda se dešavaju onima koji u čuda veruju. 
Neka vam ova godina bude i magična i sasvim obična. 
Hvala vam što ste bili deo moje godine. 💛

Comments

Popular Posts